SEO çalışması için nereden başlamalı?

SEO çalışması yaptırmayı düşünen firma ve kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri de doğru SEO uzmanı ya da SEO ajansı ile çalışmak olmalı.

Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ve hizmet veren kişiler SEO konusunda temel bilgilere yeterince sahip olmadığından dolayı doğru kişi ile çalışma konusunda yanlış kararlar verebiliyor. Bu da para, zaman ve potansiyel müşteri kaybına yol açabiliyor.

SEO uzmanı kişiler, müşterilerine değerli hizmetler sağlayabiliyor olsa da etik kuralları gözetmeyen bazı SEO danışmanları agresif dijital pazarlama anlayışları ve arama sonuçlarına haksız yöntemlerle müdahale etme girişimleri yüzünden sektörün ve web sitelerinin itibarını zedeliyor.

Arama motoru yönergelerini ihlal eden uygulamalar, sitelerin Google’daki görünümü ile ilgili olumsuz düzenleme yapılmasına neden olabileceği gibi sitelerin dizinden kaldırılmasına da yol açabilir.

SEO’ya başlamadan önce hedeflerin net bir şekilde belirlenmesi büyük önem taşıyor. Hedefe daha kolay ulaşmayı sağlayacak nitelikte bir SEO planı oluşturmak gerekiyor. SEO ile hedeflenen ne? İtibar mı? Daha fazla trafik mi? Daha fazla potansiyel müşteri mi?

Son zamanlarda birçok SEO uzmanı SEO paketi ile hizmet verme eğiliminde olduğundan her site için aynı SEO teknikleri uygulanıyor. Bu da web sitelerinin kaliteli bir şekilde gelişmesini engellediği gibi yapılan yatırımların olumsuz sonuçlanmasını da beraberinde getiriyor. SEO hizmeti almak istiyorum diyenlerin web sitelerine özel çalışma planı talep etmesi gerekiyor.

Oysa SEO da kendi içinde alt dallara ayrılıyor. Yerel SEO, kurumsal SEO için ayrı çalışmalar gerektirebiliyor. SEO’nun paket dışında diğer araçlar ile (Sosyal medya, dijital PR, internet reklamcılığı vb.) desteklenmesi gerekiyor. Uzun soluklu bir çalışma olan SEO’da hemen başarı elde edilemeyeceği için çok kısa sürede başarı vaat edenlerden uzak durulmalı.

SEO çalışması başarısı için neler önemli?

Hedefleri ve yol haritasını iyi belirlemek gerekiyor. Örneğin e-ticaret yapmak istiyorsunuz. Kafanızda satacağınız ürüne dair bazı şeyler de oluştu.

Peki, e-ticaret sitenizi sıfırdan nasıl yapılandıracaksınız? E-ticaret SEO için Nereden işe başlamasınız? Hadi temel adımlarla başlayalım…

Rakip analizi: Rakipleriniz kimler? Neler satıyorlar? Nasıl satıyorlar? Fiyat skalası ne durumda? Siteleri nasıl? Hangi anahtar kelimeleri kullanıyorlar? Hangi anahtar kelimelerden trafik alıyorlar? E-ticaret sitesi hariç hangi mecralarda aktifler? Sitelerin kategorileri nasıl? Site başlığı ve açıklama kısmı neler içeriyor? Ürün açıklamaları nasıl hazırlanmış? Tüketiciler bu siteleri neden tercih edebilir? Ürün fotoğrafları nasıl? Kurumsal yapıdalar mı? Şikayet yönetimi ne durumda?

-Akılda kalıcı, markalaşmaya uygun bir domain seçimi (.com ya da .com.tr uzantılı olmasına dikkat edin) E-ticaret domainlerinin büyük çoğunluğu .com ve .com.tr uzantılı. Siz de bunlardan birini tercih etmelisiniz. Çok uzun olmamalı. Taklitten uzak ve özgün olmalı.

-Sorunsuz çalışabilecek bir e-ticaret yazılımı tercih edilmeli. Sitede kolay dolaşım önemli. Hızlı yüklenmeli. Mobil uyumlu olmalı. Alışveriş kolay yapılabilmeli. Herhangi bir soruna karşı profesyonel destek alınabilmeli. Güçlü referansları olan e-ticaret yazılımı firmaları ile çalışılmasına dikkat edilmeli. Ufak çaplı e-ticaret için WordPress e-ticaret temaları tercih edilebilir. Bunun için iyi bir WordPress uzmanı ile çalışmakta fayda var.

-Gerekli altyapının kurulması ( SSL sertifikası, logo ve slider tasarımları, ürün tedariği, sanal POS, profesyonel ürün fotoğrafları, kargo anlaşması, tanıtım metaryallerinin hazırlanması vb.)

-Temel aşamalardan sonra iş SEO’ya geliyor. Bu aşamada ise site başlığı, açıklama kısmı, anahtar kelimeler, SEO uyumlu ürün açıklamaları, SEO uyumlu kategori açıklamaları, SEO uyumlu kaliteli blog içerikleri ilk etapta yapılması gerekenler.

-Sosyal medya hesaplarının oluşturulması, profesyonelce yapılandırılması ve ilk gönderilerin paylaşılması da ilk etapta yapılacaklar arasında. Bu aşamada birkaç sosyal medya fenomeni ile işbirliği yapılarak sosyal lansman da yapılabilir.

-Google Benim İşletmem hesabı kaydı da mutlaka yapılmalı. Yerel SEO için çok önemli. Ayrıca lokasyon bazlı sorgulamalarda yükselmeyi sağlayacak harika bir SEO aracı. Hem de ücretsiz.

-Yeni açılan bir e-ticaret sitesine SEO çalışması kapsamında hemen backlink almak doğru değil. Bunun için biraz zaman geçmesine dikkat etmek gerek. Hemen onlarca web sitesinden link alma yoluna gitmek zararlı. Daha doğal bir şekilde ilerlemek gerekiyor. Link çalışması yaparken kaliteli ve güncel siteleri tercih etmek önemli.

-Birçok kişinin yeterince önemsemediği basın bülteni yeni açılan bir e-ticaret sitesi için SEO’ya destek bakımından son derece etkili bir araç. Doğru hedef kitleye ulaştırılan, haber değerine sahip bülten ile online görünürlüğün artması mümkün. Bülten içeriğinde web sitesi isminin geçmesi ve bültenin birden fazla haber sitesinde kendine yer bulması SEO’ya önemli katkılar sağlayacak. Bu çalışma belli periyotlarda yapıldığında son derece yararlı olacaktır.

-Yapılan tüm çalışmaların belli periyotlarda raporlanması sürecin ne durumda olduğunu analiz etmek açısından önemli. Böylece gelecek dönemlerdeki SEO planlaması için sağlıklı bilgilere sahip olmak mümkün olacak.

-SEO çalışması paketi, ilk sayfa garantisi gibi cezbedici şeylerden kesinlikle kaçınılmalı. Her site için uygulanabilecek SEO farklı olabileceği için doğru araçlar ile hareket etmekte fayda var.

-Çalışacağınız SEO danışmanı ve ajansı iyi seçin. Web sitenizi kendi sitesi gibi sahiplenmeliler. Daima iletişimde olabileceğiniz, işinize değer katacak kişi ya da ajansları tercih edin. Yüzyüze görüşebileceğiniz kişilere önem verin. İstanbul’daysanız İstanbul SEO uzmanı ile çalışma yoluna gidin. SEO uzmanı İstanbul ile en yakınınızdaki nitelikli kişiler ile işbirliği yapın.

-SEO için yapılacak çalışmalar değişiklik gösterdiği için SEO fiyatları da sabit değildir. Anahtar kelime rekabeti, sektördeki güçlü rakipler, kullanılan SEO araçları ve diğer harcama kalemleri değişeceği için sabit fiyata SEO çalışması pek mümkün olmuyor. Düşük rakamlara ilk sayfa garantisi verenlerden uzak durun. SEO’da ilk sayfa garantisi yok. Arama motorlarının algoritmaları en iyi sonuçları sunmak için sürekli değişiyor. Kullanıcı odaklı olmayan sitelerin sıralamaları, ziyaretçi sayıları algoritmalardan etkilenerek değişebilir.

SEO çalışması yapılacak sayfaları arama motorları için değil, öncelikle kullanıcılar için optimize etmek çok önemli. Kullanıcıları aldatacak nitelikte girişimlerden kesinlikle uzak durulmalı. Web sitenizi benzersiz, değerli veya çekici kılan özellikleri düşünün. Web sitenizi alanınızdaki diğer kullanıcılardan öne çıkarın. İçeriğinize yatırım yapın. Kaliteli içerik yazarları ile çalışın. İşi kuralına göre yaparsanız uzun vadede her zaman kazanacaksınız. SEO anlık bir çalışma değil. Sürekli yapılmalı ve çağa ayak uydurulmalı.

SEO danışmanlığı konusundaki talepleriniz ve Yerel SEO çalışması ile ilgili işbirliği için bana engin@gursenmedya.com / 0553 349 75 15 (WhatsApp&GSM) üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

www.gursenmedya.com

https://medyaistasyonu.blogspot.com

Hemen İletişime Geçin!
1
Şimdi İletişime Geçin!
Scan the code
SEO içerik, basın bülteni dağıtımı, PR, firma tanıtımı ve diğer talepleriniz için hemen iletişime geçin!